På Hällåkra vingård ges under veckan de enskilda kurserna; Vinbonde för en dag, John Taylors ciderskola. Det går att ta kurserna som en helhet eller var för sig. Företräde ges till de deltagare som går båda kurser.
Vinbonde för en dag (A) 2.700:-
John Taylors äppel- och ciderskola (B) 1.000:-
Vinbonde för en dag
I kursen Vinbonde för en dag får du en övergripande teoretisk insikt i de vanligaste momenten på en vingård; markförberedelser, druvsorter, jordbearbetning, plantering, spaljé- och upphängningsalternativ, odling, underhålla och vårda en vinodling, analyser, skörd och vinifiering till färdigt vin – från druva till vin. Vidare en insikt i de unika förutsättningarna – risker, hot och möjligheter – som odling i kallare klimat innebär samt klimatförändringarnas påverkan på förutsättningarna att odla och producera vin i olika delar av världen.
I kursen ingår dessutom ett säsongsrelaterat praktiskt moment i vinfältet med klippning och ansning bland vinrankorna, genomförande av grön skörd innebärande bortgallring och omhändertagande av överskott på druvor inför slutmognaden i augusti/september.
Under vägledning avsmaka några av vingårdens viner och lära sig analysera kännetecknande särdrag i dofter och smaker i viner producerade av vindruvor i skandinaviskt klimat och odlingsförutsättningar.
En avslutande del om en vinvärld i förändring där konsumenten ställer nya och ökade krav på livsmedel utan tillsatser - från konventionella till ekologiska, natur- och biodynamiska viner. Vingårdens och vinbondens vackra - ibland slitsamma - grå vardag som präglar livsfilosofin och det dagliga arbetet, hur en vision tar form som sedan styr mot det slutliga
resultatet.
Kursen leds av Håkan Hansson, vinbonde och vinmakare på Hällåkra Vingård - en av de absoluta pionjärerna inom svensk vinodling.
Efter fullgjord kurs ska du;
för att uppnå bästa skörderesultat
Innehåll i undervisningen
Schema
5/8 kl. 13-17.00
Grundläggande teoretisk genomgång av vinodling och vinproduktion
6/8 kl. 10 - 13.00
Praktisk tillämpning - säsongsrelaterat arbete i vinfälten
6/8 kl. 13-14:00 Lunchpaus
6/8 kl. 14-17.00
Provsmakning av några av vingårdens viner
En vinvärld i förändring