Fiskrökning


I över 25 år har Ronald Glas rökat en uppsjö av rätter och produkter på hobbynivå. Så skedde i Nederländerna, där Ronald kommer från, och så sker även utanför Grönby när han flyttade dit. 


Från sitt mångåriga arbete inom livsmedelsindustrin världen över, har passionen för ärliga och lokalt förekommande råvaror bara vuxit. 


Livsmedelsindustrin har gjort ett fantastiskt jobb med att göra allting tillgänglig alltid. Det sker effektivt med nya tekniker, vetenskaplig utveckling och innovativa ingredienser etc, och har genom detta satt standarden för oss kring hur vår mat skall smaka. Frågan Ronald ställde sig var om så verkligen var fallet. 


Gå tillbaka till grunden - var principen bakom lanseringen i september 2022 av Sörby Rökeri, mellan Anderslöv och Norra Grönby. Ärliga ingredienser blir ärliga produkter.

Genom att röka matvaror på det sätt som våra förfäder gjort får vi fram vad vi önskar. Det är inga hemligheter.


  • Dagsfärsk fisk om och när de är i säsong.
  • Salt
  • Naturligt träsorter
  • Tid - precis den tid som krävs för lakning, torkning och rökning.  


Inget annat.


Workshopens innehåll: 

Kallrökt eller varmrökt? En workshop som hålls på Hällåkra Vingård tredje Augusti där Ronald delar med sig av sina kunskaper om vad rökning handlar om. Här får du en grundläggande och sammanfattad genomgång genom rökningens teori. Vi får veta knepen kring rökning, inför rökning och några av processens viktiga "gör" och "gör inte". Du får en genomgång kring vilka redskap du behöver och hur du får till kall och varm rökning. Du får veta vad saltningen gör för din mat och vi kommer även att gå in på vilka träsorter som skall användas och hur de skiljer sig åt. 


Naturligtvis kommer vi att vara sugna på att se rökningen genomföras i praktiken och resultatet av detta utgör även en avslutande sensorisk lunch för kursdeltagarna. 


Kurstid:

Kursen går den 3: August mellan 09:00- 12:30.


Pris 1000:-


OBS: Kursen kommer ges på engelska, med enbart viss möjlighet till översättning på svenska.


Vid eventuella frågor kontakta: sorbyrokeri@icloud.com


Anmäl dig till kursen via mail här


ange namn, telefonnummer samt vilken kurs du anmäler dig till.